Blåskjell tas i bruk for å finne ut om miljøet har blitt påvirket av oljen fra MS Nordvard. Foto: Statens naturoppsyn.

Har vraket MS Nordvard påvirket miljøet i sjøen?

Ved hjelp av krabber, blåskjell og sedimentprøver skal Kystverket sjekke om miljøet har blitt påvirket av oljen som lekker fra skipsvraket MS Nordvard i Mossesundet.

20. august 2022 ble det meldt om oljelekkasje fra MS Nordvard i Mossesundet. Det er derfor satt i gang miljøundersøkelser i området rundt vraket. Undersøkelsene gjøres av Kystverket i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Målet er å finne ut om det marine miljøet har blitt påvirket av oljelekkasjene, og eventuelt hvor mye.

– Målet med arbeidet er å kartlegge graden av påvirkning på det marine miljøet av oljeforurensningen i Mossesundet, altså i oljeforurensningens influensområde, sier Ingrid Lauvrak, seniorrådgiver i virksomhetsområde for miljøberedskap i Kystverket.

Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Kystverket utarbeidet et program for miljøundersøkelsene.

Tar prøver av sedimenter, blåskjell og krabber

Undersøkelsene innebærer å ta prøver av sedimenter, blåskjell og krabber fra området for å sjekke hvordan oljen fra vraket kan ha påvirket miljøet rundt. Blåskjell og krabber anses som gode indikatororganismer. Visse stoffer fra oljeforurensningen, nærmere bestemt polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), antas å kunne gjenfinnes i disse organismene og i det øverste sedimentlaget på sjøbunnen.

Sluttrapporten blir klar i september

Prøvematerialet er nylig samlet inn av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Statens naturoppsyn og Skjærgårdstjenesten i Moss kommune. Havforskningsinstituttet vil utføre analysene, vurdere resultatene og sammenstille disse i en rapport som vil foreligge innen 15. september i år.

Miljøundersøkelser fra de siste 25 årene brukes som referanse

Som grunnlag for programmet har Havforskningsinstituttet gått gjennom resultater av andre miljøundersøkelser gjennomført i Mossesundet i løpet av de siste 25 årene. I tillegg har Moss kommune, Statsforvalteren i Oslo og Viken og Miljødirektoratet bidratt med faglige råd og innspill.

Våre siste saker her:

Mat
Disse grønnsakene får TikTok til å koke
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner...
Antall medlemmer i norsk idrett fortsetter å øke
Foreløpige tall fra samordnet rapportering viser at både antall medlemskap og...
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser...
Fra flukt til fellesskap: Sergei og Volodymyrs reise fra krig til sjakkglede i Hurum
Bomberegnet over ukrainske byer forvandlet millioner av liv over natten – også...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *